Vilket fackförbund ska du ha på en flyttfirma?

Det finns många olika fackförbund att välja mellan och alla förbunden har sina fokusområden och grupper som de arbetar för. Beroende på din bakgrund och ditt yrke kan det finnas olika fackförbund representerade hos samma arbetsgivare. Här går vi igenom några fackförbund som kan finnas hos en större flyttfirma.

Unionen

Unionen är ett förbund som samordnar tjänstemän över hela landet. Vad en tjänsteman egentligen är för något är omdebatterat men den äldsta definitionen lyder ”tjänstemannen duschar på morgonen och arbetaren duschar på kvällen”. Överlag är en tjänsteman en typisk kontorsarbetare som till exempel bokar upp jobb, planerar scheman och administrerar löner.

Akademikerförbundet

Där Unionen finns, där finns också Akademikerförbundet. Det här är ett fackförbund som samordnar människor med akademisk utbildning vilket innebär en examen från någon högskola eller universitet. Det brukar bara vara ett fåtal personer hos varje arbetsgivare som tillhör det här förbundet men totalt i landet har de många medlemmar.

SAF-LO

Fackförbundet som innehåller flera olika grupperingar för de som är arbetare eller kollektivanställda. Arbetar du på en större flyttfirma och är ansluten till SAF-LO är du inte en flyttkarl men du arbetar trots det på golvet. Du kan exempelvis ha hand om bilarna när de inte är ute och kör, du kanske sköter fastigheten där ni driver er verksamhet eller på annat sätt arbetar praktiskt i verksamheten.

Transportarbetareförbundet

Fackförbundet som samordnar alla som arbetar med någon form av transport, lastbilschaufförer och liknande, är transportarbetareförbundet. De har en egen avdelning för just de som arbetar på flyttfirma, den klassiska flyttkarlen. Här driver man bland annat frågor om arbetsmiljö och tunga lyft, dygnsvilan och mycket annat.

Utmaningen för fackförbunden

En utmaning som alla fackförbund möter är att de behöver ha fler än hälften av alla anställda anslutna för att säkerställa att arbetsgivaren lyssnar på dem. I annat fall kan de få höra att de bara representerar en minoritet av personal och då är det svårt att driva igenom något som ska gälla för alla.

Fackförbunden som politiska partier

På de största företagen fungerar fackförbunden lite som politiska partier. De har heltidsanställda som bara arbetar med fackliga frågor och förhandlingar, de har val och de jagar in nya medlemmar.

Kompromissregering

Har man då många förbund på exempelvis en stor flyttfirma kommer de dessutom behöva kompromissa med varandra om att driva olika kärnfrågor. Det blir som att ha en koalitionsregering som ska kohandla och enas innan de förhandlar med arbetsgivaren.

 

404 - Not found | We searched the space, but we could not find the page you are looking for.