Hur blir man takläggare?

Det finns väldigt många märkliga och ovanliga jobb och det är inte alltid givet vilken väg man tar för att komma ut på arbetsmarknaden i den rollen. Vi kommer här gå igenom ett antal alternativa vägar för att i slutändan få jobb som takläggare.

Slumpen och nätverket

Det är ytterst få personer som arbetar med just det yrket de drömde om som barn. Med tanke på att man som barn inte har någon förståelse för vad ett visst yrke innebär i praktiken är det förvånande att någon alls har gått den raka vägen till jobbet som många av oss fantiserar om som små. Frågar du tio personer i ditt nätverk om hur de fick sina jobb kommer troligen åtta eller fler säga att det var en slump. I många fall känner man någon som tipsar eller på annat sätt leder en in på en viss yrkesbana. Är du praktiskt lagd är det inte omöjligt att du ena dagen funderar över framtiden och dagen efter sitter och lägger takpannor.

Gymnasieutbildning

Självklart kan du gå den klassiska vägen och utbilda dig på gymnasiet för att sen få jobb som takläggare. Det finns dock inget specifikt gymnasieprogram för att lära sig byta och lägga tak utan du måste gå via byggprogrammet. Numera heter det ofta bygg- och anläggningsprogrammet och har under andra och tredje året flera olika inriktningar. Dessa är bland annat snickare, plattsättare, målare och takläggare.

Komvux och vuxenutbildning

Gjorde du som många andra och valda musik eller kanske spelutveckling på gymnasiet? Väldigt roliga utbildningar där alla i klassen har något självklart gemensamt men med nackdelen att det sällan finns så många jobb på andra sidan utbildningen. Om du senare ändrar dig och känner att du vill ge dig in i byggbranschen, kanske fakturera som underkonsulter till någon större firma och jobba praktiskt. Då finns flera byggprogram på Komvux och vuxenutbildningar. Prata med din lokala kursansvarige och ta reda på om det finns inriktning mot att lägga tak.

Praktik

Precis som att nätverket kan öppna dörren till jobb och nya möjligheter behöver du också ta chanserna när du får dem. Är du arbetslös kan en bra väg till jobbet som takläggare vara att kontakta lokala företag och be om en praktikplats. Om du berättar att du är utan jobb men att du vill lära dig branschen och beredd att jobba gratis för att få in en fot kan det mycket väl vara någon som gillar ditt driv och ger dig en chans.

Den hårda vägen

För den som inte gillar det teoretiska och att lära sig i skolbänken kan ännu en gång nätverket hjälpa till för att man ska komma ut och få jobb på ett företag. Du kanske börjar som materialhanterare och får springa med borrar till snickarna. Inte så prestigefyllt men ett jobb och en bra grund för att få fler kontakter. Efter hårt arbete och många år i matchen kanske du når hela vägen och slutligen sitter där på taket och basar över ditt eget team med takläggare. Man ska aldrig underskatta vad hårt arbete och långsiktighet kan göra för en.

404 - Not found | We searched the space, but we could not find the page you are looking for.